Wie is Els?


Politica

Els Ampe is volksvertegenwoordiger (fractievoorzitter voor Open Vld) in het Brussels parlement en schepen in Brussel Stad (Brussel, Laken, Neder-Over-Heembeek, Haren).

Als schepen is ze bevoegd voor Openbare Werken, Mobiliteit en Nederlandstalige Aangelegenheden.

Als kind en adolescent was Els al begaan met mens en wereld. Hoe armoede bestrijden? Hoe zorgen voor een gezonde planeet? Hoe (keuze)vrijheid voor de mens garanderen? Hoe iedereen gelijke kansen geven?

Els wou verantwoordelijkheid opnemen. Ze wilde problemen mee helpen oplossen.

In de politiek kan dat.

Aan de universiteit (VUB) kriebelde het. Els werd er studentenvertegenwoordiger.

In 2003 werd Els voorzitter van Jong Vld Brussel dat ze met enkele zielsverwanten nieuw leven inblies. Ze werd toen ook verkozen in het nationaal bestuur van Jong Vld.

Sinds 2004 zetelt Els in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Op basis van haar voorkeurstemmen raakte ze toen verkozen op de Vld-Vivant lijst. Bij de verkiezingen van 2009 behield ze zonder probleem haar zitje. Ze werd ook fractievoorzitter voor Open Vld in het Brussels parlement.

Sinds 2006 is Els ook Brussels gemeenteraadslid. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 was Els lijsttrekker in Brussel Stad (Brussel, Laken, Neder-Over-Heembeek, Haren).

Bij de federale verkiezingen van 2007 en 2010 steunde Els de lijst telkens vanop een opvolgersplaats.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, werd Els schepen van Openbare Werken, Mobiliteit en Wagenpark. In 2017 werd ze ook bevoegd voor Nederlandstalige Aangelegenheden.

Strijdpunten voor Els zijn:

• een samenleving die gelooft in de capaciteiten van mensen om zaken te kunnen verwezenlijken

• een maatschappij waarin mensen meer vrijheid krijgen om te ondernemen

• een gemeenschap van gelijke (start)kansen

• solidariteit voor diegenen die het door ziekte, pech of verdriet moeilijk hebben, zonder daarbij die solidariteit te misbruiken

• onder het mom van (verkeerd voorgestelde) solidariteit mag de overheid de vrijheid van mensen niet beperken

Ingenieur

Na haar humaniora in Oostende en Brugge (Latijn-Wiskunde) trok Els Ampe naar Brussel.

Aan de Vrije Universiteit Brussel(VUB) studeerde ze in 2002 af als bouwkundig ingenieur.

In 2002 volgde Els een bijkomende opleiding 'Mastère en Gestion Integrée' aan de Solvay Business School van de Université Libre de Bruxelles (ULB).

Mama

Els Ampe groeide op in Oostende.

Tijdens haar studies aan de VUB en ULB stal Brussel haar hart. Ze besloot in Brussel te blijven.

Sinds de zomer van 2002 woont Els samen met partner en vier kinderen in Laken. Elke dag ervaren ze wat het betekent kinderen groot te brengen in de grootstad.

Ondanks een mooi aanbod aan sport-, muziek- en spelfaciliteiten voor kinderen en jongeren, dringt uitbreiding zich meer dan ooit op. Dat geldt bovenal voor kinderdagverblijven en scholen die uit hun voegen barsten.

Qua huisvesting is er tevens nog veel werk aan de winkel. Nog te vaak trekken gezinnen uit de stad weg om een huis met tuin te zoeken in de rand. Er moeten in Brussel meer woningen met tuin of terras worden gebouwd zodat families in de stad hun gading kunnen vinden.