Bart De Wever’s Vlaams “begrotingsoverschot” is pure quatsch

In een filmpje op X trekt Bart De Wever de verkiezingscampagne van 2024 op gang. Daarin doet hij een opvallende uitspraak die de waarheid geweld aandoet. “Alleen Vlaanderen, daar slagen we erin om met de N-VA een gezonde begroting af te leveren die proper evolueert naar een overschot”, aldus N-VA voorzitter Bart De Wever. “Pure quatsch”, reageert Vlaams Parlementslid Els Ampe. Ze wees de Vlaamse Regering al tijdens de bespreking van de Septemberverklaring op het gat van meer dan 3 miljard euro in de Vlaamse begroting.

Ampe wijst op de verantwoordelijkheid van Vlaams Minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele. In 2023 bedraagt het gat in de Vlaamse begroting 3.067.142.000 euro. Het loopt zelfs op tot 3.683.187.000 in 2024. 
Een Vlaams begrotingsevenwicht is niet meteen in zicht. Dat blijkt uit het Centenboekje van de Vlaamse Regering. “Om te verdoezelen dat Vlaanderen ook in 2027 geen evenwicht heeft in haar begroting heeft de Regering een term gefantaseerd: het “politiek vorderingssaldo”. Dat is zoals een kind dat 3 heeft op wiskunde maar zijn ouders vertelt dat het politiek gezien een 5 is”, zei onafhankelijk parlementslid Ampe daarover tijdens de bespreking van de Septemberverklaring.
“N-VA veegt best voor eigen deur. Als ze een gat een overschot noemt is N-VA de PS van Vlaanderen”, besluit volksvertegenwoordiger Els Ampe op X vandaag. Els Ampe zetelt vandaag als onafhankelijke in het Vlaams Parlement. Ze overweegt om samen met verschillende burgerpartijen naar de verkiezingen te trekken. Als het zover zou komen dan is één van de strijdpunten dat elke regio in ons land een begroting in evenwicht heeft. Els Ampe: “Regio’s moeten niet naar elkaar wijzen maar voor eigen deur vegen en elk zorgen voor een evenwicht in de begroting.”

“Any society that would give up essential liberty to obtain a little security will deserve neither and lose both.” - Ben Franklin

Video

Facts

Poll

Opinie