Aanslag 16 oktober in Brussel kon vermeden worden!

Slachtoffers hebben recht op transparantie.
Wij wonen in het midden van de driehoek tussen de plek van de aanslag, het Koning Boudewijnstadion en café Al Khaima waar de dader is doodgeschoten. Ik voel me triest dat twee Zweedse voetbalsupporters brutaal werden vermoord. Ze waren op weg naar de match België-Zweden in het Boudewijnstadion. Maar, ik ben ook kwaad omdat die aanslag vermeden kon worden. Hoe kon een geseinde mensensmokkelaar vrij rondlopen? Hoe kon hij aan een oorlogswapen geraken, type AR-15? De slachtoffers hebben recht op transparantie. Zweden heeft recht op excuses van de Belgische Regering. Indien Abdesalem Lassoued in de gevangenis had gezeten leefden de Zweden nog. Omdat ons land één man niet opsloot zijn er twee Zweden dood. Omdat ons land één man niet vastzette zaten 40.000 supporters vast in het stadion. De wereld op zijn kop.

“Mama, kom naar huis.”

De aanslag van 16 oktober 2023 katapulteerde ons terug naar 2016. De islamistische aanlagen in de luchthaven van Zaventem en de metro Maalbeek. Vele Brusselaars leefden in angst maandagavond. Aan het voetbalstadion op de Heizel maar ook bij wie de metro wilde nemen of op straat wandelde of fietste. Toen ik me maandagavond verplaatste van mijn kantoor in het centrum naar mijn huis in Laken, passeerde ik langs de plek van de aanslag. De politie had alles afgesloten maar de dader was spoorloos. Op sociale media zag ik hoe hij in fluo oranje jas op zijn scooter door de straten scheurde. Ik herkende de straten want ze lagen op mijn route naar huis. “Mama, kom naar huis. Beter met de taxi dan met de fiets anders ben ik ongerust,” zei mijn zoon. Thuis zei hij me dat hij door het raam “Allahu Akbar” had horen roepen. Onze straat is een vaak gebruikte route tussen het Boudewijnstadion en Schaarbeek waar de dader woonde. In de twaalf uren waarin de dader door de Brusselse straten kon rijden vroegen duizenden Brusselaars zich af of de geseinde moordenaar voorbij hun huis was gereden. De Regering gedraagt zich alsof het een ver-van-mijn-bed-show is maar voor de 1,2 miljoen Brusselaars en 413.000 pendelaars is de angst om slachtoffer te worden reëel.

Dik dossier bij politie maar niet in gevangenis?

Net zoals in 2016 heeft de dader een dik dossier bij de politie. Abdesalem Lassoued was geseind. Hij was gekend als mensensmokkelaar en voor verdachte handelingen. Hij ontsnapte uit de Tunesische gevangenis en zat ook in de Zweedse. Opnieuw gaat het om een geradicaliseerde islamist, gelinkt aan Daesh. Ik noem ze Daesh in plaats van IS want IS is voor hen een geuzennaam. Opnieuw trad het parket niet op. Waarom kon een mensensmokkelaar vrij rondlopen? Omdat de stoel van de grote baas van het parket -de procureur-generaal- leeg is!. Dat antwoord leren we van Tim De Wolf, de man die voorlopig de stoel van procureur des Konings warm houdt in Brussel. Hij verklaarde eerder dat niet alle misdaden worden vervolgd door personeelsgebrek bij het Brussels parket. Om het parket te laten optreden moet er ook een parket zijn. Justitie werkt niet. De Justitieminister moet de stoel van procureur-generaal in Brussel laten invullen komt zodat alle misdaden worden vervolgd. Maar, Minister Van Quickenborne doet alsof zijn neus bloedt. Hij speelt ongetwijfeld beter luchtgitaar.

De klopjacht was een “klucht”

Wat vele Brusselaars de ogen uitsteekt is dat Abdesalem Lassoued na de aanslag twaalf uur lang door de straten van Brussel kon scooteren. Nota bene in fluo. De media spreken over een “klopjacht”. Wat een klucht. Pas de volgende ochtend werd hij gevat in theesalon Al Khaima in Schaarbeek waar hij op zijn gemak een capucino zat te drinken. Brussel staat vol camera’s maar de politie zag niets. Ze moest rekenen op een tip van een buurtbewoner. Camera’s flitsen alle autobestuurders vanaf 30 kilometer per uur maar een moordenaar in fluo oranje kan op ongehinderd door de straten brommen? Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden voelt zich niet aangesproken. “Het is allemaal complex.”

Voelt er zich nog één minister verantwoordelijk?

Als klap op de vuurpijl leeft Abdesalem illegaal op Belgisch grondgebied. Hij woont in Schaarbeek maar is al sinds 2020 uitgewezen. Drie jaar. Ook zijn uitwijzing is nooit uitgevoerd. Net zoals bij de 19.795 asielzoekers die in 2022 het bevel kregen om het grondgebied te verlaten. Van de 25.292 asielaanvragen in 2022 zijn er slechts 5497 die grondgebied verlieten. 1 op 5. Volgens een studie van demograaf Johan Surkyn van de Vrije Universiteit Brussel verblijven er vandaag zelfs 112.000 mensen zonder papieren in ons land. Het terugkeerbeleid werkt niet maar Staatssecretaris Nicole De Moor zegt: “Het is de schuld van de Afrikaanse landen. Ze willen de uitgeprocedeerden niet terug nemen.” Wat een flauw excuus. Dat de dader in de eerste plaats een crimineel is die in de gevangenis hoort en niet in een asielcentrum komt bij geen enkele Minister op. De drie federale Ministers blunderen maar lullen zich eruit. Voelt er zich nog één minister verantwoordelijk in ons land?

"Democracy is when the people keep the government in check" - Aung San Suu Kyi

Video

Facts

Poll

Opinie