Nieuws

Aangekondigde 7% minder verkeer in Brussel is slag in het gezicht van de filerijders
Persbericht Els Ampe (Open Vld)
13 januari 2014

“Fier aankondigen dat er 7% minder wagens rijden in Brussel, wanneer Brussel al jaren met stip op één staat als meest filegevoelige stad ter wereld, is een slag in het gezicht voor iedereen die dagelijks in Brussel staat aan te schuiven.“ Dat laat Brussel schepen voor Mobiliteit Els Ampe (Open Vld) weten als reactie op de uitspraken van Brussels staatssecretaris van Mobiliteit, Bruno De Lille. “Minder auto’s, maar toch meer files. Het lijkt erop dat het Brussels mobiliteitsbeleid al 10 jaar stil staat.”, aldus Els Ampe.

Niet enkel INRIX, maar ook de Tom Tom Traffic Congestion Index en de door BECI berekende honderden miljoenen euro aan economisch verlies, bewijzen dat Brussel te kampen heeft met een structureel verkeersprobleem, dat niet enkel zijn invloed heeft op het mobiliteitsdomein.
“Het wegwerken van de files is meer dan een mobiliteitsvraagstuk: het is ook een economische, logistieke en ecologische denkoefening”, voegt Ampe toe. “Stilstaand verkeer veroorzaakt meer fijn stof dan vlot verkeer. Het verkeer doen stilstaan om minder auto’s aan te trekken, is  dus ook vanuit ecologisch oogpunt een foute keuze.”

Vervang ontradingsbeleid door vlot verkeer
De Brussels schepen stelt voor het huidig niet-werkend ‘ontradingsbeleid’ (wegversmallingen, verminderen van rijstroken, enz) om te zetten in een doordacht infrastructuurbeleid dat alle verkeer (dus ook de fietsers en het openbaar vervoer) vlotter laat doorstromen en niet enkel laat vastlopen. Ook technologische toepassingen kunnen het verkeer vlotter trekken, maar worden te weinig ingezet.  “Het wordt tijd dat ook in Brussel intelligente verkeerslichten het verkeer laten doorstromen.”, meent Ampe.

Volop inzetten op metro en randparkings
Daarenboven moeten we volop inzetten op het enige échte alternatief voor de wagen: een verdubbeling van het metronetwerk in Brussel, gecombineerd met goede randparkings. Open Vld pleit al jaren voor de uitbreiding van de Brusselse metro en de uitbouw van randparkings aan de rand van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Enkel zo zullen pendelaars en bezoekers als vanzelfsprekend dit openbaar vervoer gebruiken om zich te verplaatsen in Brussel. Dit is vandaag absoluut niet het geval is, met een Europese filehoofdstad als gevolg.”, meent Ampe.

“De nieuwe Mobiliteitsministers in dit land moeten de file bestrijden in plaats van ze te creëren.”,  besluit Els Ampe.