Nieuws

Stad Brussel wint architectuurprijs voor lichtplan Sint-Jacobswijk
  Persbericht Els Ampe (Open Vld)
  8 oktober 2013

  De Stad Brussel ontving vandaag de architectuurprijs ‘Openbaar Bouwheerschap 2013’ in het kader van de Dag van de Architectuur. Dit laat Brussels schepen voor Mobiliteit en Openbare Werken, Els Ampe (Open Vld) weten. De stad krijgt de prijs voor haar lichtplan van de Sint-Jacobswijk .

  Dit project werd opgestart in 2010 op vraag van het wijkcomité Sint-Jacob, die de handelaars en inwoners van de bruisende buurt nabij de grote markt verenigen. Hun wens was het ontwikkelen van een lichtparcours om wandelaars in de wijk aan te trekken en zo ook de handelaars te revitaliseren.

  Zo werd bijvoorbeeld in de ganse wijk de geel-oranje straatverlichting vervangen door witte straatlampen. Daarnaast worden op sommige gevels foto’s geprojecteerd met daarop beelden uit de interieurs van de woningen in de wijk. Dit moet de wandelaar zowaar een denkbeeldige inkijk geven in die woningen. Deze foto’s werden genomen door het Italiaans kunstenaarscollectief « Zimmerfrei », met de medewerking van de inwoners van de wijk.

  Een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de Stad Brussel, het wijkcomité Sint-Jacob et Atrium hebben het project van nabij opgevolgd. Ook de goede samenwerking met de Commissie voor Monumenten en Landschappen (die het project vrijstelde van een bouwvergunning), de intercommunale Sibelga (die de publieke verlichting installeerde en zal instaan voor het onderhoud) en de fabrikanten van de projectoren, hebben ervoor gezorgd dat dit project tot een succesvol einde werd gebracht.

  De totaalprijs voor het project bedraagt 167.738 €.