Nieuws

Nieuwe feestelijke verlichting van de Grote Markt van Brussel
Brussel, 22 november 2013

Persbericht

Een sprookjesachtige nachtelijke sfeer met indrukwekkende energiebesparingen

Beliris biedt de stad Brussel een dynamische verlichting van de Grote Markt, die volledig via LED's tot stand komt en heel veel energie doet besparen. De tijdelijke vereniging Isabelle Corten - Patrick Rimoux heeft een ambitieus project uitgewerkt dat de Grote Markt, door de UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen, een echt sprookjesachtige dimensie geeft.

Het - door Beliris voor 3,5 miljoen euro gefinancierde - lichtplan voor de Grote Markt heeft de bedoeling om bij het vallen van de avond een levendige sfeer te scheppen, dankzij een lichtspel dat de gebouwen op de Grote Markt tot hun recht doet komen.

Om dat doel te bereiken, wilde de stad over een modern en soepel verlichtingssysteem beschikken dat weinig energie verbruikt en waardoor ook het onderhoudswerk kan verminderen.

Deze volledig door LED's uitgevoerde verlichting verspreidt een gericht en zacht wit licht dat de architectonische bijzonderheden van de gebouwen en het beeldhouwwerk van het stadhuis goed doet uitkomen, waarbij het geheel van de markt een homogene aanblik krijgt.

Bij specifieke evenementen kan de RGBW-verlichting bijna oneindig veel lichtspelen opvoeren. Door in deze technologische oplossing te voorzien kan men, dankzij een centrale bediening vanuit het stadhuis, zonder enig tijdelijk materiaal te moeten aanbrengen, de intensiteit en de kleur van elk licht afzonderlijk veranderen. De Grote Markt is met in totaal meer dan 1600 afzonderlijk aangestuurde LED-schijnwerpers uitgerust.

De stad maakte er bij dit project een sterk punt van om over een energiezuinige verlichting te beschikken.“Door de LED-oplossing verbruikt de verlichting van de 27 gebouwen bijna evenveel energie als wat de klassieke bronnen vroeger nodig hadden om de twee oorspronkelijke gebouwen te verlichten. Vandaag kunnen we dus 25 gebouwen meer verlichten voor hetzelfde verbruik als vroeger.”, aldus Brussels schepen voor Openbare Werken Els Ampe.

Freddy Thielemans, burgemeester van stad Brussel: "Dankzij deze moderne, doeltreffende en zuinige verlichting kunnen we ons UNESCO-erfgoed ook 's nachts tot zijn recht doen komen. Het vormt een echte meerwaarde om de bezoekers van onze hoofdstad te ontvangen. Door de LED-oplossing kunnen we de architecturale nuances van de details in de kijker zetten".

De door Beliris uitgevoerde heraanleg bevat naast de verlichting ook nog een nieuwe geluidsinrichting voor de Grote Markt. Via een vernuftig camouflagesysteem zijn de op het dak geplaatste luidsprekers vanop het plein bijna niet zichtbaar en verspreiden ze een geluid van uitzonderlijke kwaliteit.

Voor Laurette Onkelinx, de voorzitster van Beliris, "speelt Beliris met dit project ten volle zijn rol om het Brussels erfgoed in de kijker te zetten: één van de mooiste plekjes ter wereld, dat dagelijks 30.000 bezoekers naar onze hoofdstad lokt, moest eindelijk over een licht- en geluidsplan op het niveau van zijn ambities beschikken".