Nieuws

Ook dit jaar succesvol mobiliteitsplan tijdens Winterpret
Persbericht Els Ampe en MIVB

27 november 2014

De festiviteiten rond het evenement Winterpret zorgen jaarlijks voor een grote toevloed van bezoekers in het Brusselse stadscentrum. Om de parkeerdruk in de Brusselse Vijfhoek te verminderen tijdens de eindejaarperiode heeft de Stad Brussel vorig jaar een mobiliteitsplan opgesteld. De succesvolle formule wordt dit jaar verdergezet. “Het actieplan dat we vorig jaar hebben opgesteld heeft zijn succes aangetoond en daar willen we op verder bouwen”, aldus Brussels schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open Vld).

Net als vorig jaar werken Interparking, de MIVB, Brussels Major Events vzw, Leonidas en de Stad Brussel samen om de binnenstad te ontlasten van het autoverkeer tijdens de weekends en de kerstvakantie gedurende Winterpret. “Onze rol als openbaarvervoersmaatschappij is mee te werken aan middelen die de mobiliteit in het gewest vlotter laten verlopen en ervoor zorgen dat mensen zonder problemen en zonder zorgen op hun bestemming geraken, ook bij grote volkstoeloop. De MIVB kan op die manier bovendien volop deel uitmaken van evenementen die Brussel doen bruisen”, aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de auto veilig achter te laten tijdens een bezoek aan het evenement. “Door voor de tweede keer een mobiliteitsplan te creëren voor Winterpret, zorgen we ervoor dat bezoekers hun auto veilig kunnen achterlaten buiten het stadscentrum, terwijl ze gemakkelijk ter plaatse geraken met het openbaar vervoer”, zegt bevoegd schepen Els Ampe. “Daarenboven vermindert de parkeerdruk in het centrum van de stad aanzienlijk.”

Bezoekers kunnen gratis parkeren op de transitparkings Delta en Stalle. Daarbovenop delen stewards bonnen uit voor een gratis kop chocolademelk bij Leonidas. Op elke bon staat een unieke code, waarmee reizigers aan een GO-automaat van de MIVB een gratis Event Pass kunnen afhalen. Hiermee reizen ze gratis van en naar Winterpret met het openbaar vervoer.

Men kan ook parkeren aan de rand van de Brusselse Vijfhoek in de Interparking Kunst-Wet. Uitbater Interparking stelt de parking ter beschikking aan een voordeeltarief van maximum €5. Ook hier geldt de bonnetjesactie.

De bonnetjesacties en het voordeeltarief in de parking Kunst-Wet gelden tijdens Winterpret op vrijdag van 16 tot 18u, in de kerstvakantie van maandag tot vrijdag van 16 tot 18u en in het weekend van 13 tot 18u.

Een andere mogelijkheid is de Brusselse Vijfhoek. Binnen deze perimeter zal er een voorlopig parkeergeleidsysteem ingevoerd worden om bezoekers vanaf de kleine ring zo vlot mogelijk naar de publieke parkings te leiden. Voor de parkings in de binnenstad geldt echter geen voordeeltarief.

Tijdens Winterpret wordt ook de eerste fase van het circulatieplan uitgevoerd. Vanaf 13 december 2014 wordt in de Emile Jacqmainlaan, de Adolphe Maxlaan, de Sint-Michielsstraat (tussen de Emile Jacqmainlaan en de Adolphe Maxlaan), de Lakensestraat en de Antwerpsepoort de rijrichting gewijzigd.

Winterpret vindt plaats van 28 november 2014 tot 4 januari 2014. De meeste bezoekers komen tijdens de weekends en in de kerstvakantie.