Nieuws

Speech Nieuwjaarsreceptie Open Vld Stad Brussel
  Mevrouw de minister van staat
  Beste Annemie
  Mijnheer de minister,
  Beste Sven,
  Dames en heren volksvertegenwoordigers
  Carla, René, Khadija, Stefan, Lionel en Ann
  Heren voorzitters,
  Beste Thomas en Freddy,
  Dames en heren gemeenteraadsleden, ocmw-raadsleden en bestuurleden,
  Beste Open VLD-leden en sympathisanten en medewerkers,
  Chers amis du MR,

  Iedereen welkom, bienvenu,

  In de meeste verhalen wint de held van de schurk. Als je naar een film kijkt, Star Wars bijvoorbeeld, weet je al snel wie de protagonist is en wie de antagonist. De slechterik kondigt zich aan in duistere kledij, betreedt de scene onder onheilspellende muziek en toont enkel emotie als hij zelf bedreigd wordt. Darth Vader - diegene met zijn zwart masker en cape - duikt enkel op om mensen uit te schelden of ze te doden.

  De held, aan de andere kant, hult zich in lichte kledij, wordt begeleid door een vrolijk muziekspel en is vriendelijk. Hij moet zich dan een weg banen doorheen het oneindig aantal boobytraps van het slechte brein. Eerst tast de held in het duister. Af en toe heeft hij donkere gedachten, maar hij zet door. Uiteindelijk zorgt zijn positieve energie ervoor dat hij slaagt. Ik weet het, soms wisselen vedette en boef van kamp, maar meestal worden we getrakteerd op een happy end.

  De echte wereld is minder zwart-wit. Wie de media volgt, weet niet meer wie de held is en wie de bedrieger, wie gelijk heeft en wie niet, wat waar is en wat niet. Op al die onzekerheid in het nieuws werd in 2016 een nieuw etiket geplakt: ‘vals nieuws’. De experten kruisigen hiervoor de sociale media omdat “daar gewone mensen het nieuws maken in plaats van professionelen”, zijzelf dus.

  Maar laat ons eerlijk zijn, was alle nieuws in het verleden altijd waar? Al jaar en dag verschijnen rechtzettingen in de kranten, ergens verstopt in de marge. De sociale media overkomen nu gewoon hetzelfde. Mensen kwamen erachter dat niet alles op Facebook juist is. Het is altijd een kwestie van tijd. Onze minister van Media, Sven Gatz, vertelde me dat het dertien uren duurt om vals nieuws recht te zetten. Maar wat zijn dertien uren in een mensenleven?

  Mensen hebben geen voogd nodig om hen te zeggen wat juist is. Elke mens beschikt over iets wat ons van de beesten onderscheidt: kritisch denkvermogen. Ik geef toe dat dit bij de ene wat sneller en beter gaat dan bij de andere. Maar kom. Iedereen heeft dat.
  Jullie kennen allemaal de uitdrukking ‘Ni dieu ni maître’. Misschien is de actuele versie daarvan “Ni con, ni crétin”.
  Ik weet het, ik zal dat wel nog eens aan de burgemeester moeten uitleggen.

  Een kritische geest, beste vrienden, is nodig om te zien dat het nieuws in 2016 zowel het beste als het slechtste in Brussel naar boven haalde.

  Het slechtste toen de aanslagen onze voorpagina’s beheersten, toen bleek dat de beraming ervan in Molenbeek, Brussel, Syrië, Parijs en Londen plaatsvond. Ja, ook in Londen zaten de slechte breinen. De Engelsen zijn er wonderwel in geslaagd om hun verantwoordelijkheid in deze zaak te verdoezelen. Net alsof de Fransen er in geslaagd zijn de aandacht af te leiden naar België. In Brussel weten we dat je het vaak van je buren hebt.
  Alweer slecht nieuws toen bleek dat de tunnels afbrokkelden omdat Smet & co ze niet onderhielden omdat -laat ons eerlijk zijn- ze die eigenlijk wilden sluiten.
  Opnieuw prijs toen bleek dat Smet en Vervoort de wegen van Vlaanderen naar Brussel en van Brussel naar Vlaanderen willen dichtnijpen. Ik heb een makkelijk raadseltje voor hen. Wat is een hoofdstad zonder pendelaars? Een dorp.

  Maar ook het beste nieuws kwam uit Brussel. Omdat het overschaduwd werd door het slechte, som ik een paar mooie krantentitels over Brussel op:

  • Brussel is de beste plaats een start-up te beginnen.
  • Brussel is de beste locatie voor een winkel.  
  • In Brussel komt er een nieuwe metrolijn. Na 15 jaar zagen door Open Vld zal er over twee jaar een spade gestoken worden om de lijn 3 van ‘t centrum naar Schaarbeek, Evere én Haren - Dominique - te realiseren.
  • En weet u wat er op Tripadvisor en co wordt aangeprezen? Het lichtspel op de grote markt. ‘Het meest sprookjesachtige ter wereld’, las ik. Ook dit was onze inbreng op het schepencollege.

  Brussel is dus ofwel TE slecht of TE goed in het nieuws gesukkeld. Maar wie hoorde nooit van zijn oma dat je nooit TE iets mag zijn? TE slecht levert misprijzen, TE goed veroorzaakt jaloezie. Vooral het eerste, namelijk dat Brussel TE slecht in het nieuws komt, moet een zorg zijn van alle Brusselse politici. Om slecht nieuws te vermijden moet je niet klagen over de media of de sociale media, dan moet je werk beter doen.

  Beter doen, betekent vandaag drie zaken:

  - Investeren in vlot verkeer voor iedereen. Voetganger, fietser én autobestuurder mogen een plekje onder de zon krijgen. Dat plekje kan verplaatsen maar het moet vlot en aangenaam zijn. Er zijn geen moraalridders nodig die ons komen zeggen hoe wij moeten bewegen. Ze mogen hun opgestoken vingertje voor zichzelf reserveren. De autobestuurder is niet de boeman, degene die bewust file maakt is dat wel.
  - Meer open ruimte. Weinigen weten dat Brussel na Parijs de dichtstbevolkte stad van Europa is. De overbevolkte wijken van Brussel en Parijs zijn niet toevallig broeihaarden van criminaliteit.
  - Open staan voor de technologische revolutie. Wie Uber ooit gebruikte weet dat de kwaliteit ervan beter was omdat de klanten de dienst beoordeelden in plaats van een administratie of de taxisector.

  Elke dag opnieuw kan ik mij hiervoor inzetten dankzij jullie, de leden en sympathisanten van Open Vld én dankzij een fantastisch team van supergemotiveerde medewerkers. Dankjewel allemaal voor jullie steun.

  Samen met jullie blijf ik kritisch. Ik geloof ook dat bij verkiezingen de kritische geest uiteindelijk bovendrijft. Letermes 800.000 kiezers hebben ingezien dat de prediker van goed bestuur niet noodzakelijk een goede bestuurder is. Trumps daden zullen vroeg of laat gewogen worden.

  En ooit zullen mensen inzien dat er meer dan één slimste mens ter wereld bestaat. Ze zullen zien dat wie gelooft in de talenten van vele mensen geen grote leider nodig heeft om hem te verlichten. Ze zullen zien dat Open Vld hun kans is op slagen.

  Vrienden, 2016 was alweer een donker jaar, maar het komt op elk van ons aan om de zon te laten schijnen in 2017. We mogen ons niet laten ontmoedigen door die moeilijke jaren.

  Weet u, 2017 wordt het jaar van Magritte. Eén van zijn beroemde schilderijen toont een zomerblauwe lucht met witte wolkjes, terwijl de nacht over de huizen eronder is gevallen. Op straat brandt één lantaarn. In één huis brandt een klein lichtje. Misschien wilde Magritte het volgende vertellen: soms hebben mensen duisternis nodig om het licht terug te vinden.

  Dus geloof in jezelf. Wees jezelf.
  Ja, mobiliteitsexperten spreken ons tegen.
  Ja, onheilsprofeten noemen ons naïef.
  Ja, ons verhaal wijkt van af van dat aan de toog.
  Maar wij durven het te vertellen. Wij zijn liberaal en we zijn daar zijn we fier op.

  En beste vrienden, onze levenshouding laat toe om te leven naar onze woorden.
  Of om het met een gedicht  van Toon Hermans te zeggen:

  Een eik is een eik
  een den is een den
  Zo wil ik leven,
  ik wil zijn wat ik ben
  Gelukkig nieuwjaar!

  Els Ampe