Nieuws

Brussel plaatst regenboogzebrapadenOp 20 mei trekt de Belgian Pride opnieuw door Brussel. In de weken voorafgaand aan de Pride staan de holebirechten centraal. Brussel draagt haar steentje bij door de regenboog een plek te geven in het straatbeeld. Vanaf dit jaar krijgen een zestal zebrapaden in de Brusselse Sint- Jacobswijk een ‘regenboogtoets’, een initiatief van Brussels schepen voor Openbare werken Els Ampe (Open Vld) in samenwerking met de Holebiverenigingen.

De Sint-Jacobswijk is internationaal gekend als de uitgangsbuurt voor de LGBTQI+-gemeenschap. Het is een levendige buurt die bruist van de ambiance en gemoedelijke sfeer. Brussel liet het eerste regenboogzebrapad schilderen in aanwezigheid van de Schepen Ampe en vertegenwoordigers van de holebiverenigingen.  "De regenboogzebrapaden zetten de openheid van Brussel voor holebi's letterlijk in de verf. Brussel draagt zijn LGBTQI+-gemeenschap een warm hart toe en dat mag iedereen zien!”, aldus Ampe. Ook de handelaars in de buurt zijn tevreden over dit initiatief. “We zijn tevreden dat de stad Brussel met deze zebrapaden een ‘boost’ geeft aan de plaatselijke handel en horeca,” aldus Frédérick da Soghe , voorzitter van Syndigay.

In de loop van de week zullen nog een vijftal regenboogzebrapaden het levenslicht zien tussen de Zuidstraat en de Verversstraat, midden in het hart van deze uitgaangsbuurt. De coördinator van het Brussels Regenbooghuis, Frank Schoenmakers, beaamt: “ Het is fijn dat de Stad Brussel met deze ludieke en zichtbare ingreep toont hoe belangrijk de LGBTQI+-gemeenschap voor haar is.”

 De Stad Brussel trekt alles uit de kast om de LGBTI+-gemeenschap in de bloemetjes te zetten in de weken voorafgaand aan de Pride. Niet enkel de regenboogzebrapaden worden aangelegd, maar ook het Brussels stadhuis krijgt in mei tweemaal aangepaste verlichting. Dit was reeds het geval voor de Minipride op 4 mei, maar ook op de dag van de Pridestoet, 20 mei, zal het Brussels stadhuis in regenboogkleuren getooid zijn. “Brussel is een stad die de vrijheid van meningsuiting en de integriteit van personen voorop stelt. Dat kan niet genoeg benadrukt worden!,” besluit Els Ampe.