Nieuws

Els Ampe wil terug naar de liberale basis (interview Het Nieuwsblad)
Els Ampe wil “terug naar de liberale basis”, en dat is dubbel te interpreteren: er moet een complete belastingstop komen én de partijtop moet haar privileges afstaan ten gunste van de lokale mandatarissen. “Onze leden voelen dat er niet meer naar hen geluisterd wordt. Ze zijn boos op de partijtop, die hen in de steek gelaten heeft.”

Nog voor ze van plan was om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van Open VLD, ging Els Ampe eind vorig jaar op zoek naar stemmen voor de verkiezing van het partijbestuur. “Ik heb toen heel veel boze mensen ontmoet. Ze dachten vijf jaar geleden, bij het begin van de Zweedse coalitie, dat er zonder PS eindelijk ruimte zou komen om de mensen loon naar werk te geven. Maar hun koopkracht is alleen maar gedaald, omdat er naast extra nettoloon heel veel kosten zijn bijgekomen. Zij voelen zich allemaal in de steek gelaten door de partijtop, omdat ze niet gehoord worden.”

Die boze leden zetten Ampe aan het denken. “Sommigen wezen mij erop dat ik een groter verschil kon maken door kandidaat-voorzitter te zijn dan alleen maar voor het partij­bestuur te gaan. Begin januari besefte ik dat ik het eigenlijk wel wilde doen. Maar hoe of wanneer ik dat dan moest aankondigen, was me nog niet duidelijk.”

Moeilijke zomer

Ampe (40) is een buitenbeentje binnen Open VLD. Vijftien jaar geleden al werd ze de eerste keer verkozen in het Brussels Parlement. Na ook al zes jaar als schepen in Brussel wilde ze vorig jaar een stapje hogerop. Dat viel tegen. Ze werd nog wel lijsttrekker in Brussel voor het Vlaams Parlement en behaalde een uitstekende persoonlijke score, maar ook haar lijst verloor bijna 8 procent en een van de twee zetels. Nadien beet ze zich de tanden stuk op de tandem Guy Vanhengel-Sven Gatz, “die zelf zeggen dat ze links zijn”, en zonder MR in de Brusselse regering stapten.

“Het was een moeilijke zomer, dat klopt. Dat ze mij niet zouden betrekken bij de Brusselse onderhandelingen, had ik wel zien aankomen.” Dus riep ze zichzelf dan maar uit tot kandidaat-minister. Typisch Ampe. “Ja, misschien wel. (lacht) Ik laat me niet doen door tegenslagen. Je moet daar gewoon energie uithalen om het daarna beter te doen.”

Met zelfs een groot deel van haar eigen afdeling tegen zich, worden Ampe bijzonder weinig kansen toegedicht. Maar zelf ziet ze dat anders. “Ik voel dat ik een kans maak. Omdat ik de kandidaat ben van diegenen die een andere koers willen.”

Toen Francesco Vanderjeugd begin deze week de handdoek gooide en zich aansloot bij Bart Tommelein, reageerde Ampe net als de meeste andere liberalen eerst verrast. Maar ze zag ook de opportuniteit. “Plots was er met Tommelein alleen nog een kandidaat van het establishment. Dat vond ik een goed moment om te springen. Ik heb geen afspraken met andere mensen over postjes. Ik ben ongebonden en dat kan ik aan al onze leden zeggen.”

Privileges kortwieken

Hoewel ze zelf al meermaals bovenaan een lijst stond, wil Ampe nu ook “de privileges van de partijtop” kortwieken. “Een groot deel van de partijdotatie blijft nu kleven aan de top. Maar de lokale mandataris heeft even­goed ondersteuning nodig om campagne te kunnen voeren. Dat moet echt eerlijker verdeeld worden.”

Op een programma is het nog even wachten. “Ik kijk uit naar de ideeën die de burger straks op mijn website kan achterlaten. Maar de kernboodschap wordt sowieso economische groei. Vandaag is die kleiner dan de groei van de overheid. We geven meer geld uit dan dat er binnenkomt. Dat is niet houdbaar. Dus moet je ervoor zorgen dat werknemers en ondernemers de ruimte krijgen om groei te creëren. Bij elke nieuwe belasting wordt een deel van die ruimte afgepakt. Zo zal het begrotingstekort blijven groeien en kom je in een negatieve spiraal.”

Door de aanslepende formatie belooft de strijd binnen Open VLD - met straks mogelijk nog andere kandidaten - de federale gesprekken nog moeilijker te maken. Elke kandidaat mag dan ook de vraag verwachten in welke regering Open VLD moet stappen. “Ik hou alles open”, zegt Ampe. “Zelfs nieuwe verkiezingen. Maar of het nu paars-groen of paars-geel is, er mag geen enkele extra belasting komen. En als we dat als liberalen vooropstellen, dan moeten we dat ook gewoon doen.”

“De nota-Magnette was voor veel Open VLD’ers niet één, maar vele bruggen te ver. Al die belastingen die er nog zouden bijkomen. En men had het gevoel dat de partij er in mee zou gaan. Mij was dat nog niet zo duidelijk. Maar die onduidelijkheid was op zich ook een probleem. Gezien de belastingtsunami had Gwendolyn Rutten die nota meteen moeten afkeuren. Dat was voor veel leden de druppel.”

Establishment beschermt zichzelf

Een uurtje na het interview belt Ampe ons zelf nog even op. “Ik had de partij gevraagd om de e-mailadressen te krijgen van alle leden. Maar ik krijg die niet.” Dat dat ook geldt voor de andere kandidaten, maakt Ampe niets uit.

“Het is nogmaals een bewijs dat het establishment van de partij er alles aan doet om zichzelf te beschermen. Ik roep bij deze de partijleden op om mij hun e-mailadres te bezorgen, zodat ik hen kan informeren.”

Interview Het Nieuwsblad 11/1/2020- Hannes Cattebeke
Copyright © 2020 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden