Nieuws

Els Ampe (Open Vld) lanceert plan voor kindvriendelijk Brussel
De sluiting van drie kinderdagverblijven in het Brussels Gewest doet heel wat vragen rijzen over de kindvriendelijkheid van Brussel. Brussel verjongt. Het aantal kinderen jonger dan 3 jaar is in tien jaar met 34% gestegen. Bijna één inwoner op vier is minderjarig. Het tekort aan plekken in de kinderopvang en op school sleept al jaren aan. Els Ampe, lijsttrekker voor Open Vld voor het Vlaams Parlement, reageert met een plan voor een kindvriendelijke hoofdstad. “Het eerste punt gaat over de basis: voldoende crèches en scholen bouwen zodat elk kind een plek heeft. Bevoegde ministers hoeven niet uit de lucht te vallen. Het tekort was te voorspellen,” aldus Els Ampe (Open Vld).

“Tijd om van Brussel een kindvriendelijke stad te maken”, zegt ze. “Door de verjonging van Brussel verdienen de kinderen het om in de komende legislatuur prioritair te zijn”, aldus Els Ampe (Open Vld). Om de kinderen maximale kansen te geven om zich te ontplooien, stelt Els Ampe voor dat Brussel en Vlaanderen samen werk maken van een plan voor een “Kindvriendelijk Brussel”. Els Ampe ziet negen maatregelen die in een “Kindvriendelijk Brussel” passen.

Voldoende plaatsen op school en in de kinderopvang
De overheden beschikken over cijfers over hoeveel kinderen geboren worden alsook over prognoses voor de komende jaren. De Vlaamse Gemeenschap én de (Brusselse) Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), die bevoegd zijn voor onderwijs en welzijn in de hoofdstad, moeten voldoende crèches en scholen bouwen zodat elk kind een plek vindt.

Toponderwijs en topopvang
De lat voor het onderwijs in de hoofdstad moet hoog liggen. Dat geldt zowel voor de infrastructuur, als voor de onderwijsmethode. De complexiteit of diversiteit in Brussel mag geen argument zijn om de lat lager te leggen.

Installatie van een Brusselse Kinderraad
Participatie is een buzzwoord. Je vindt het overal terug. Participatie leer je echter niet alleen op de schoolbanken maar al doende. Daarom stelt Els Ampe voor dat er een Brusselse Kinderraad wordt ingericht. “De beste manier om de democratie te leren kennen is door eraan deel te nemen. Bovendien hebben kinderen veel verbeelding en dat kan Brussel gebruiken”, aldus Els Ampe.

Kinderen geven sterren aan de diensten
Wie beter dan de kinderen om te oordelen over de diensten die hen worden aangeboden? Schoolmaaltijden, speelpleinen, naschoolse activiteiten… door het geven van sterren kunnen kinderen ze in de toekomst een score geven zodat de kwaliteit ervan verbetert.

Een ‘Molengeek' in elke Brusselse gemeente
Het codeercentrum Molengeek is een succes bij de jeugd. Veel jongeren willen spelletjes of andere programma’s leren programmeren. De andere Brusselse gemeenten hebben ook nood aan zo’n initiatief. Els Ampe stelt voor dat er in elke Brusselse gemeente een vergelijkbaar initiatief wordt ontwikkeld.

Een speelplein binnen de vijfhonderd meter van elke woning
“Veel kinderen hebben geen tuin noch terras. Niet alle wijken beschikken over een speeltuin. Denk maar aan de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwwijk in de vijfhoek. Nochtans wonen er overal kinderen. Het is belangrijk om speelpleinen in te richten in de nabijheid van elk kind”, zegt Els Ampe.

Fietsopleidingen in elke school
Jaarlijks worden er in sommige scholen fietsopleidingen gegeven in samenwerking met Provélo. Els Ampe vraagt om deze opleidingen in te richten in elke school want jong geleerd, oud gedaan.

Een groot overdekt speelcentrum voor kinderen
Er ontbreekt in Brussel een overdekte plek waar kinderen tussen 8 en 14 jaar elkaar spontaan kunnen ontmoeten en kennis kunnen maken met zoveel mogelijk sporten en spelen zonder zich op voorhand te moeten inschrijven. Nochtans hebben veel steden dit soort infrastructuur. Tijdens de schoolvakanties kunnen de kinderen er naar believen ravotten, op trampolines springen, pingpongen, knutselen of gezelschapsspelletjes spelen.

Een nieuw publiek zwembad in de vijfhoek
Op dit ogenblik is er slechts één zwembad in de vijfhoek. De bevolking is er de voorbije jaren nochtans fors toegenomen. Het bestaande zwembad zit eivol en steeds meer scholen richten geen zwemlessen meer in. Kinderen gaan wel met hun ouders met vakantie op plekken waar er een strand is, een vijver of rivier... Kunnen zwemmen is daarom belangrijk. Om ervoor te zorgen dat elk kind kan leren zwemmen moet er in de vijfhoek een openbaar zwembad bijkomen.