Nieuws

Els Ampe lanceert plan voor kindvriendelijk Brussel
Brussel verjongt. Het aantal kinderen jonger dan 3 jaar is in tien jaar met 34% gestegen. Bijna één inwoner op vier is minderjarig. Meteen de reden waarom zowat alle verkiezingsprogramma’s voorzien in de bouw van de schoolinfrastructuur en kinderopvang. Els Ampe (Open Vld) wil verder gaan dan de bouw van infrastructuur. “Tijd om van Brussel kindvriendelijke stad te maken”, zegt ze “door de verjonging van de stad verdienen de kinderen het om in komende legislatuur prioritair te zijn”, aldus Els Ampe (Open Vld). Om de kinderen maximale kansen te geven om zich te ontplooien, stelt Els Ampe voor dat de stad Brussel een plan voor een “Kids Friendly Brussel” opmaakt. Els Ampe ziet zeven maatregelen die in een “Kindvriendelijk Brussel” passen.


Installatie van een Kindergemeenteraad

Participatie is een buzzwoord. Je vindt het overal terug. Participatie leer je echter niet op de schoolbanken maar al doende. Daarom stelt Els Ampe voor dat er een kindergemeenteraad wordt ingericht in de stad Brussel. “De beste manier om de democratie te leren kennen is door eraan deel te nemen. Bovendien hebben kinderen veel verbeelding en dat kan Brussel gebruiken”, aldus Els Ampe.

Kinderen geven sterren aan de diensten

Wie beter dan de kinderen om te oordelen over de diensten die hen worden aangeboden. Schoolmaaltijden, speelpleinen, naschoolse activiteiten…door het geven van sterren kunnen kinderen ze in de toekomst een score geven zodat de kwaliteit ervan verbetert.

De creatie van “Lakengeek” naar het voorbeeld van Molengeek

Het codeercentrum Molengeek is een succes bij de jeugd. Veel jongeren willen spelletjes of andere programma’s leren programmeren. Ook Laken heeft nood aan zo’n initiatief. Els Ampe stelt voor dat de stad Brussel een initiatief voor een “Lakengeek" ondersteunt.

Een speelplein binnen de vijfhonderd meter van elke woning

De stad Brussel telt 49 speeltuinen en 18 terreinen voor multisport maar dat is onvoldoende. “Veel kinderen hebben geen tuin noch terras. Niet alle wijken beschikken over een speeltuin. Denk maar aan de Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwwijk in de vijfhoek. Nochtans wonen er overal kinderen. Het is belangrijk om speelpleinen in te richten in de nabijheid van elk kind”, zegt Els Ampe.

Fietsopleidingen in elke school

Jaarlijks worden in een 24-tal lagere scholen fietsopleidingen gegeven in samenwerking met Provélo. Els Ampe vraagt om deze opleidingen in te richten in elke school want jong geleerd, oud gedaan.

Een groot overdekt speelcentrum voor kinderen

Er ontbreekt in Brussel een overdekte plek waar kinderen tussen 8 en 14 jaar elkaar spontaan kunnen ontmoeten en kennis kunnen maken met zoveel mogelijk sporten en spelen zonder zich op voorhand te moeten inschrijven. Nochtans hebben vele steden dit soort infrastructuur. Tijdens de schoolvakanties kunnen de kinderen er naar believen ravotten, op trampolines springen, pingpongen, knutselen of gezelschapsspelletjes spelen.

Een nieuw gemeentelijk zwembad in de vijfhoek

Op dit ogenblik is er slechts één zwembad in de vijfhoek. De bevolking is er de voorbije jaren nochtans fors toegenomen. Het bestaande zwembad zit eivol en steeds meer scholen richten geen zwemlessen meer in. Kinderen gaan wel met hun ouders met vakantie op plekken waar er een strand is, een vijver of rivier... Kunnen zwemmen is daarom belangrijk. Om ervoor te zorgen dat elk kind kan leren zwemmen moet er in de vijfhoek een openbaar zwembad bijkomen.