Nieuws

Els Ampe: ''Met transparantieregels wordt de Brusselse politiek eindelijk een glazen huis''
Vandaag stemt het Brussels parlement de nieuwe regels rond transparantie en goed bestuur. Een register en plafonnering van alle publieke mandaten komt er nu eindelijk. Brussel is hiermee het eerste bestuursniveau van het land dat de beloftes over transparantie in concrete daden omzet.

“De Brusselse politiek wordt een glazen huis en trekt het gordijn weg waarachter sommige politici zich graag verschuilen,” verklaart Els Ampe, fractievoorzitter voor Open Vld in het Brussels parlement. “Er zullen altijd mandatarissen zijn die er de kantjes aflopen, maar ze zullen het knap lastig krijgen en sneller ontmaskerd worden,” voegt Ampe er aan toe.

Reeds in 2005 werkte Open Vld aan een gewestelijk voorstel om alle publieke mandaten en vergoedingen transparant te maken, maar botste toen nog op een muur. Dankzij de voorstellen die vandaag in het Brussels parlement ter stemming voorliggen en de steun dragen van 10 politieke partijen, wordt ook de gewestelijke politiek eindelijk transparant. Daarnaast wordt een controleorgaan opgericht en worden bezoldigingen voor alle publieke mandatarissen in Brussel geplafonneerd.

Open Vld Brussel ondernam in het verleden meerdere pogingen om de Brusselse politiek transparant te maken. Onder haar druk publiceerde de stad Brussel reeds in juli alle publieke mandaten op haar website.